Serbest Meslek Sahiplerini Kısıtlayan Yönetmelikleri Sağlık Bakanlığı Önünde Pratisyen Hekimler Protesto Etti: “Medipol Yönetmeliği Geri Çekildi…
Muayenehane doktorları ve Ankara Tabip Odası (ATO), doktorların serbest çalışma haklarını kısıtlayan yönetmelik değişikliklerini Sağlık Bakanlığı önünde protesto etti. Hazırladıkları özel hastane maketi önüne kep, ameliyat önlüğü ve eldivenlerini fırlatan doktorlar adına konuşan ATO Genel Sekreteri Mine Coşkun, “Kısıtlamaya devam eden ‘Medipol Yönetmeliği’ne kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Hekimlerin kendi hesabına çalışma hakkı, hastaları mağdur ediyor ve özel hastane patronlarının çıkarlarına göre düzenleniyor, geri çekileceğiz.
Ankara Tabip Odası (ATO), pratisyen hekimlerin serbest çalışma haklarını kısıtlayan yönetmelik değişikliğine karşı bugün Sağlık Bakanlığı önünde harekete geçti. ATO adına serbest çalışan doktorlarla yapılan ortak açıklamayı Genel Sekreter Mine Coşkun okudu. “Hekim Bağımsızlığını ve Hastalarımızın Sağlık Hakkını Yok Eden Düzenlemeleri Kabul Etmiyoruz” başlıklı ortak açıklama şöyle:
“HUKUK BÜROSUMUZ YÖNETMELİKLERİN İPTALİ İDDİASI BAŞVURUSU AÇTI”
“Sağlık Bakanlığı, 6 Ekim 2022 tarihinde ‘Özel Hastaneler Yönetmeliği’ ve ‘Ayakta Tanı ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kurumları Yönetmeliği’nde değişiklik yaptı. doktorların personel ve çalışma haklarının düzeltilmesi yerine bir uygulama.Yine 7 Ocak 2023’te tabiphanelerin ve tabip kamuoyunun tepkisi üzerine yönetmelik yeniden değişti.Bu yönetmeliğin de diğerlerinden pek bir farkı yoktu. Bahis ile ilgili açıklama şikayet ve taleplerimizi ilettik hukuk büromuz dava açtı sağlık sistemi var bu sistemde ne kamu yararı ne doktor hakları ne hasta hakları gözetiliyor sistemin kazananı oluyor sadece zincir özel hastaneler.
“NİTELİKLİ DOKTORLAR ZORLA ÖZEL HASTANELERDE ÇALIŞTIRILMAKTADIR”
Hekimlerin Anayasa ve maddelerle güvence altına alınan serbest çalışma hakkı açıkça gasp edilmektedir. Uygulamalı doktorlar özel hastane işverenlerinin insafına bırakılmıştır. Özel sağlık kurumlarıyla sözleşme yapabilen doktorlar, köleliği andıran koşullarda çalışmaya zorlanıyor. Bu durumun nedenlerini çok iyi biliyoruz. Bugün mevcut hastanelerin en az üçte biri özel hastanelerdir. Tüm mesleki mesleği ve tecrübesiyle bir hastane işvereninin iki ağzından çıkacak sözlere tabi ucuz işgücü olarak bu hastanelerde çalışacak doktorların gücünü istiyorlar. Deneyim, uzmanlık ve mesleki beceriler açısından yetişmiş nitelikli hekimleri özel hastanelerde çalışmaya zorlayarak baskı altına alıyorlar.
“SAĞLIK BAKANI VE SERMAYE LOBİ SAHİPLERİ ZİNCİR ÖZEL PARA VE HASTA AKIŞLARINI DOĞRUDAN ÖZEL HASTANELERE YÖNLENDİRMEK İSTİYORLAR”
Sağlık Bakanı ve özel hastane zincirinin de sahibi olan sağlık sermayesi lobileri, para ve hasta akışını doğrudan özel hastanelere yönlendirmek istiyor. Çünkü her geçen gün büyüyen özel hastane ve sağlık turizmi pastasından daha fazla pay almak istiyorlar. Sağlık turizmi bölümünde hasta başına 2 bin 850 dolara varan bütçeler de özel hastane işverenlerinin iştahını kabartıyor. Bu düzenlemeler sadece doktorların haklarını yok saymakla kalmıyor, aynı zamanda hastalarımızın doktorlarını ve sağlık kuruluşlarını özgürce seçme hakkını da elimizden alıyor. Hastalarımıza devlet ve özel hastane dışında seçenek bırakmamaktadır.
“ÖZEL HASTANE BAŞKANLARININ ÇIKARLARINA GÖRE GERİ ALINAN ‘MEDİPOL YÖNETMELİĞİ’ GERİ DÖNENE KADAR MÜCADELEMİZE DEVAM EDECEĞİZ”
Şimdi Sağlık Bakanı Dr. Fahrettin Koca ve bu yönetmelik değişikliklerini yapanlara soruyoruz; Neden tıp mesleğinin bağımsızlığını yok etmek istiyorsunuz? Bu yönetmelik hekimleri mi yoksa özel hastaneleri mi koruyor? Hasta alması gereken tedaviye zamanında ulaşamıyorsa sorumlusu kimdir? Serbest meslek sahibi olma hakkı anayasal olarak güvence altına alınmışken neden Anayasa’ya aykırı davranıyorsunuz? Ankara Tabip Odası ve uzmanlık dernekleri olarak, doktorların serbest çalışma hakkını kısıtlamaya devam eden, hastaları mağdur eden ve özel hastane işverenlerinin menfaatlerine göre düzenlenen ‘Medipol Yönetmeliği’ geri çekilene kadar çalışmalarımıza devam edeceğiz. .
Ortak açıklamanın ardından eyleme katılan doktorlar şu sözlerle görüşlerini dile getirdi:
Türk Tabipleri Birliği (TTB) Genel Sekreteri Prof. Dr. Vedat Bulut: Arkamızda gördüğünüz şehir hastanesinin acil servisi tıklım tıklım. 3-5 dakikalık MHRS randevuları ile insanlar sağlık hizmeti almaya çalışıyor. 7 bin doktorumuz ‘bu hastalara hizmet verelim, bu sıralar azalacak’ diye uğraşırken, bu işi yapmalarını engellemek hayalden başka bir şey değil. Bu konudaki birçok düzenleme Anayasa Mahkemesi’nde iptal edilmişken, muayenehane hekimleri hakkında yeni düzenlemeler yapmaya çalışmak, fiziki yerlerine kısıtlamalar getirmek veya özel hastanede ucuz işgücü olarak kullanmaya çalışmak kabul edebileceğimiz bir şey değildir. sözleşmelere zorlayarak zincirler. 7 bin hekimimizi mağdur eden bu yönetmeliğin bir an önce kaldırılması gerekiyor – bu tür değişikliklerle düzeltilecek bir şey değil. TTB olarak pratisyen hekimlerimizin tüm çalışmalarında yanlarında olacak, halkımızın sağlığına kavuşması için bu günleri dayanışma içinde aşacağız.
Öpücük. Dr. Tevfik Sipahi: Medipol Yönetmeliği’ne ‘hayır’ diyoruz. Özel, zincir hastanelerde köle gibi çalışmaya hayır diyoruz. Bize dayatılan hukuksuz, düzensiz ve ahlaksız çalışma koşullarına ‘hayır’ diyoruz. Üzerimde gördüğünüz kep, maske, eldiven ve ameliyat önlüğüme bugüne kadar nasıl sahip çıktıysam sonuna kadar sahip çıkacağız.
prof. Dr. Oktay Banlı: Cerrah olmak çok büyük bir sorumluluk, bir yük. Bu beceriyi işletmek ve kazanmak yıllar alır. Bu ülkenin yetişmiş insan gücünün emeğini ve değerini bir gecede yok edebilirsiniz. Kanuna aykırı, bir sabah bu kadar emeği bir yönetmelikle sıfırlayabilirsiniz. Bizden sonra gelecek doktor ve asistanlarımızın ücretsiz çalışmasını engelleyecek bir uygulamadır bu. Biz önümüze çok prestijli bir meslek edindik ve bu mesleği bizden sonraki arkadaşlarımıza en şerefli şekliyle devretmek istiyoruz. Bu çaba sadece kendimiz için değil, onlar için de.
prof. Betül Bozkurt: 30 yıl boyunca her kademede bu devlete hizmet ettim. Emekliyim ama devletim bana şu an diyor ki “Bu kadar uğraştın ama muayenehane açamazsın, muayenehane açsan da ameliyat edemezsin, bu güne kadar öğrendiğin tecrübeyi uygulayamazsın.” .” 30 yılda 60 yıl devlete her kademede hizmet ederken çalıştım. Bu bire bir sefer benim hakkımı almıyor, öğrencilerimin, asistanlarımın, tüm meslektaşlarımın hakkını alıyor. Bu 6 Ekim yönetmeliği ve düzeltildiği söylenen 7 Ocak ekleri düzeltilinceye kadar haklı çabamızı sürdüreceğiz. Burada doktorlar köle değildir diyoruz Koca Bey.
Açıklamaların ardından doktorlar; Hazırladıkları özel hastane maketinin önüne kep, önlük ve eldivenlerini fırlatarak yansımalarını sergilediler.