Netanyahu, İsrail demokrasisini güçlendirecek tasarıyı savundu
İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, tartışmalı yargı düzenlemesinde Yargıtay’ın hükümet üzerindeki kontrolünü kaldıracak yasa tasarısının “İsrail demokrasisini güçlendireceğini” söyledi.
Netanyahu, akşam saatlerinde tartışmalı yargı düzenlemesiyle ilgili ulusa sesleniş konuşmasında, Yargıtay’ın hükümet üzerindeki denetimini kaldıracak yasa tasarısını savundu.
Hükümetin yargı düzenlemesiyle “kuvvetler ayrılığının ortasındaki dengesizliği düzeltmek” istediğini belirten Netanyahu, “İsrail demokrasi ülkesi olarak kalacak, Yahudi şeriatına göre yönetilmeyecek, insan haklarını koruyacak. Bu yasa tasarısı demokrasiyi güçlendirecek.” söz konusu.
Netanyahu, hükümetin yargı düzenlemesine karşı sivil itaatsizlik örgütleyenleri eleştirdi.
İsrail ordusunda hükümetin bu adımına karşı istifa edeceğini açıklayan yedek askerlere seslenen Netanyahu, “İleri bir demokraside ordu ordunun emrindedir. Hiçbir devlet bunu kabul edemez.” dedi.
Netanyahu’nun konuşması protestolarla karşılandı
Netanyahu’nun konuşmasını tamamlamasının ardından hükümete karşı protestoların merkezi haline gelen Tel Aviv’de gösteriler başladı.
Yüzlerce kişilik bir grup gösterici, hükümet kompleksinin bulunduğu Tel Aviv’deki Kaplan Caddesi’nde toplandı. Bir grup, yolda uzun araç kuyrukları oluşturarak Tel Aviv’in ana arteri olan Ayalon otoyolunu kapattı.
İsrail medyasına göre, aralarında savaş pilotları, denizaltı subayları, hava trafik kontrolörleri, seçkin komandolar ve sağlık görevlilerinin de bulunduğu 4.000’den fazla yedek asker, hükümetin adli düzenlemeye devam etmesi halinde seve seve görevden ayrılacağını açıklamıştı.
Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, yedek askerlerin görevden ayrılma isteklerinin ordunun “teyakkuzuna zarar verdiğini” açıkladı.
İsrail ordusu, göreve çağrıldıklarında bunu reddeden yedek askerlerin disiplin cezasına çarptırılacağını veya görevden alınacağını, ancak istifa tehdidinde bulunan askerler hakkında herhangi bir işlem yapılmayacağını belirtmişti.
Ülkede kadın ve erkekler için 3 yıl zorunlu askerlik var. Zorunlu askerlik hizmetini tamamlayan İsrailliler, gönüllülük esasından ziyade uzmanlıklarına bağlı olarak her yıl sistematik olarak ordu eğitimine çağrılmaktadır.
Ancak savaş pilotlarının ve diğer elit birliklerin yıl içerisinde eğitim ve operasyonlara daha sık katıldığı belirtiliyor.
Tartışmalı yargı düzenlemesi
İsrail Adalet Bakanı Yariv Levin’in 5 Ocak’ta açıkladığı “yargı reformu”, Yüksek Mahkeme’nin yetkilerinin sınırlandırılması ve yargı atamalarında söz sahibi olma gibi değişiklikleri içeriyor.
Başbakan Netanyahu, ülke genelinde artan kitlesel protesto ve grevlere neden olan yargı düzenlemesini 27 Mart’ta ertelediğini açıklamış ancak Mayıs ayı sonunda 2023-2024 bütçesinin Meclis’ten geçmesinin ardından yargı yönetmeliğini yeniden gündeme getireceklerini açıklamıştı.
İktidar, muhalefetle müzakerelerin bloke edilmesinin ardından yargı düzenlemesi kapsamında yeniden düğmeye basmıştı.
Hükümet karşıtı protesto hareketi, hükümetin bu adımına karşı ülke genelinde protestoları ve sivil itaatsizlik hareketlerini de artırmıştı.